Bouwen en ruimtelijke plannen

Heb je als ondernemer (ver)bouwplannen of zoek je een nieuwe bedrijfslocatie in de Hoeksche Waard? Daar heb je in veel gevallen de gemeente bij nodig. Van actuele informatie over het omgevingsplan Hoeksche Waard (waar sinds het ingaan van de Omgevingswet op 1 januari 2024 onder andere de bestemmingsplannen onderdeel van uit maken) en beschikbare bedrijfskavels tot het indienen van een vergunningsaanvraag: je regelt het eenvoudig met de gemeente via het ondernemersloket op de website van de gemeente.

Alles begint met een beschikbare locatie. Als je een kavel zoekt om op te bouwen, vind je op de website van de gemeente meer informatie en een overzicht.

Wil je weten of je jouw bedrijf op een bepaalde plaats mag vestigen? In het Omgevingsplan beschrijft gemeente Hoeksche Waard wat er met de ruimte mag gebeuren. Bijvoorbeeld waar woningen, winkels, horeca en bedrijven mogen komen. Meer informatie over het Omgevingsplan Hoeksche Waard vind je op de website van de gemeente.

Om te kunnen bouwen, moet je aan regels voldoen. Die kunnen per gemeente en locatie verschillen.  Het is belangrijk om te weten of een vergunning nodig is. Meer informatie over bouwregels en vergunningen vind je op de website van de gemeente. Sinds 1 januari is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Via bovenstaande link leest u daar meer over.

Gemeente Hoeksche Waard kan meekijken en meedenken met de bouwplannen. U kunt hiervoor een aanvraag voor een conceptverzoek indienen. Voor een conceptverzoek betaalt u leges, lees hier meer over in de legesverordening van gemeente Hoeksche Waard. Deze worden deels verrekend wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt (die niet afwijkt van wat in uw conceptverzoek is behandeld). Meer informatie over een conceptverzoek vind je op de website van de gemeente.