“Na jaren een hele drukke en intensieve baan te hebben gehad met veel reistijd tussen Amsterdam en de Hoeksche Waard, moest het anders. Dit ging ik niet volhouden tot aan mijn pensioen. Ik dacht: wat kan ik nu anders doen? Ik ging op zoek naar iets wat mij rust en een andere invulling van de dag zou geven. Toen ben ik gestart met de opleiding tot masseur en heb ik een aantal diploma’s behaald: van stoelmassage en manuele lymfedrainage tot aan kinder- en zwangerschapsmassage. Nu is mijn eigen studio een feit.”

Het getal 22

Anja is op 22 februari 2022 gestart, vandaar ook de naam Massagestudio 22. “Het getal 22 komt veel in mijn leven voor en is daarom altijd al bijzonder voor mij geweest. Lang nadenken over de naam voor mijn onderneming was dus niet aan de orde.”

Goede voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding op het ondernemerschap was voor Anja niet echt nodig. “Ik heb 25 jaar bij de Kamer van Koophandel gewerkt en altijd veel contact gehad met ondernemers. Met die kennis over het ondernemerschap zat het wel goed. Toch heb ik een webinar gevolgd om mijn kennis wat op te frissen en mij verdiept in hoe het werkt met de belastingen. Ik heb een kleine onderneming, dus het is allemaal niet zo spannend.”

“Bij de start van mijn onderneming heb ik een pakket voor de website gekocht. Daar heb ik toen veel energie en tijd ingestoken, maar het is nog altijd niet naar mijn zin. Nu denk ik eraan om een professional voor een logo, de huisstijl en het webdesign in te huren. Achteraf gezien had ik dit beter gelijk kunnen regelen, zodat ik alles vanaf het begin goed kon neerzetten en promoten.”

Zorg voor jezelf

De massages van Anja zijn gericht op ontspanning. “Mijn onderneming is succesvol wanneer klanten na een massage ontspannen naar huis gaan. Het is mooi om te zien hoe kinderen tijdens een massage genieten en ontspannen. Deze rust maakt dat zij na een massage goed slapen. Ook behandel ik volwassenen met veel spanning en stress in het lijf. Mijn succes hangt niet af van cijfers. Het gaat echt om het gevoel van mijn klanten. Ik wil hen leren om zichzelf ontspanning en rust te gunnen.”

Voordelen en uitdagingen van het ondernemerschap

Het voordeel van het ondernemerschap is voor Anja het zelfstandig kunnen beslissen. “Van zelf mijn tijd indelen en bepalen wat voor producten ik gebruik tot aan de inrichting van de massagestudio. Ik bepaal. Het concept en de sfeer die ik heb neergezet, daar ben ik trots op. Het klopt gewoon.”

Voor Anja is haar planning de grootste uitdaging. “Zeker als starter ben je snel geneigd om je agenda vol te plannen, maar ik moet grenzen stellen. Naast de massagestudio heb ik nog een vaste baan buitenshuis. Ik probeer de balans tussen werk en privé dan ook goed te bewaken.”

De tip van Anja voor startende ondernemers

“Kies voor jezelf, twijfel niet en doe het gewoon!”